ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕПОЗНАВАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА ЗЛОСТАВЉАЊА ДЕЦЕ

26. јануар 2023.

У организацији Европске агенције за форензику и Основне школе ”Светозар Милетић” у великој сали Градске општине Земун, 26. јануара је одржана Конференција ”Препознавање знакова и превенција злостављања деце”.

Том приликом представницима школских одбора и стручних служби земунских основних школа представљени су резултати обуке која је реализована у оквиру истоименог међународног пројекта, чији je координатор Педагошки факултет Универзитета у Љубљани, а копартнери Европска агенција за форензику из Београда, Основна школа ”Светозар Милетић” из Земуна, организација ”Храбри телефон” из Загреба и вртић из Дрниша.

Конференцији су присуствовали председник Скупштине Градске општине Земун и члан локалног Савета за безбедност Мирослав Гајић и секретар Скупштине Градске општине Земун и председник Савета за безбедност Градске општине Земун Марко Јанковић, директор Земунске гимназије и лауреат овогодишње Светосавске награде Милош Бјелановић, директор ЈП ”Пинки” др Станислав Глумац, оснивач Европске агенције за форензику доцент др Драган Мијовић, директорка  ОШ ”Светозар Милетић” Гордана Срећковић, директори земунских основних школа, васпитачи, учитељи и наставницима, педагози и психолози.

”Проблем насиља је нажалост увек актуелна тема. Оно што нас нарочито забрињава је пораст насиља међу децом и младима. Зато је од изузетне важности да се о томе прича, да се разговара и да се не само у стручној јавности размењују искуства, већ да цела заједница буде научена како да препозна, реагује и да стручне брошуре добију све школе. Најгоре што свима може да се деси је да затварамо очи и да не примећујемо. Градска општина Земун се зато из делокруга својих надлежности у оквиру локалног Савета за безбедност на неки начин обавезала да буде медијатор и помагач земунским школама, и свим учесницима у процесу превенције насиља, како бисмо заједно остварили резултате и о овој теми за неколико година говорили из другог угла”, рекао је председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић.

Школа ”Светозар Милетић” је учествујући у међународном пројекту у сарадњи са колегама из региона постала на неки начин референтни центар за едукацију свих учесника у васпитно-образовном процесу.

”Фокус пројекта је да помогнемо деци уколико трпе насиље изван школе и вртића. Пре свега се мисли на породично насиље, јер свака манифестација насиља је велики неуспех. Зато смо ми ту да помогнемо. Наша улога у школи је да препознамо релевантне знакове који можда показују да дете трпи насиље. Обично се то манифестује или појачаном агресијом или повлачењем у себе. Овај семинар нас је обучио како да поступимо у таквим ситуацијама, да хитно реагујемо и контактирамо центре за социјални рад и друге стручне службе које су права адреса за ову врсту проблема”, рекла је директорка ОШ ”Светозар Милетић” Гордана Срећковић.

Запажену статистику пораста дигиталног насиља над децом предочила је доцент др Тања Каурин, експерт за IT безбедност и дигиталну форензику Европске агенције за форензику.

На Семинару је истакнуто да обука није била само за наставнике и учитеље из 12 земунских основних школа, већ и за директоре и стручне службе, односно за школске педагоге и психологе, као и за васпитаче Предшколске установе ”Нада Наумовић” из Крагујевца. У току пројекта, који је започет 1. октобра 2020. године,  реализоване су четири пројектне активности. Пошло се од анализе потреба за сваку групу учесника који су и крајњи корисници, затим је урађен и програм за примену мера које ће бити употребљене како би се насиље предупредило и сада је пројекат у фази ширења, односно почетка примене у школама.

Након Конференције учесницима пилот обуке, директорима основних школа, стручним сарадницима, наставницима и учитељима из Земуна и Новог Београда, као и директорима, васпитачима и стручним сарадницима предшколских установа општине Крагујевац уручени су сертификати.