ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА

28. септембар 2020.

У оквиру манифестације Дани европске баштине, Туристичко друштво ”Земун” је 27. септембра 2020. године  разгледањем наслеђа Земуна обележило Светски дан туризма. Тематски је обилазак био оријентисан на причу о земунским хотелима, а крај руте представљала је посета клупи Бранка Најхолда на Земунском кеју и подсећање на његово обимно животно дело.

Већа група заинтересованих за културно-историјску баштину града од туристичког водича Олге Стојчић чула је занимљиве детаље о најстаријем хану ”Код белог медведа”, једином здању балканске архитектуре у Београду, у којем је више пута одседао принц Еуген Савојски.

Потом и о категоризованом смештају, апартманима са четири звездице у Цетињској улици, оближњем хостелу ”Рулер”, Ичковој кући, ”Златној круни”, Дому српско-православне општине, земунским бунарима, Кући Гинe Вулка у Главној улици, у којој је преноћио аустријски цар Фрањо Први, хотелима ”Гранд” и ”Централ”, ”Златник”, као и ”Југославија”.

Туризмолог др Снежана Штетић истакла је да је прошла, 2019. година, по приходу од туризма и броју туриста на свим светским дестинацијама била рекордна и да је туризам постао веома профитабилна привредна грана, а да је сезона у време пандемије показала жилавост и посвећеност туристичких радника да се прилагоде новим условима.

Светски дан туризма се обележава од 1979. године