ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

21. фебруар 2013.

21.02.2014

 

Пригодним програмом градска општина Земун и Библиотека ”Свети Сава” у Земуну обележили су Светски дан матерњег језика – 21. фебруар. Ученици Земунске гимназије и сви који су том приликом били присутни у читаоници библиотеке имали су прилику да чују излагање библиотекарке Миљке Коцић о историјском значају земунске библиотеке, која се сматра најстаријом библиотеком у Срба. Излагање песникиње Љиљане Нинковић-Мргић о значају неговања националног језика и писма и прочитане песме биле су довољно инспиративне да се присутни ученици заинтересују за стваралаштво домаћих књижевника.

У име општине Земун присутне је поздравио члан Већа општине Милосав Стаменов, а у име Библиотеке ”Свети Сава” управница Наташа Тркуља.

”Језик је прва карика у стварању и очувању властитог идентитета. Очување идентитета је дуготрајан и сталан процес. Он почиње од малих ногу, љубав према језику, својој традицији и уопште према култури заснива се у породици као најбитнијој ћелији у процесу опстанка једног друштва. Данас је језик стављен пред многа искушења, јер су технологије и модерне комуникације брзе, уплићу се у све поре нашег свакодневног живота и удаљавају нас од језика различитим средствима. Зато је било важно да данас један сат посветимо језику, његовом развоју и тренутном стању”, рекао је између осталог Милосав Стаменов.

У уметничком делу програма наступио је дует ученица из Музичке школе ”Коста Манојловић” Мирјана Коњиковац и Марија Ковачевић које су уз клавирску пратњу Стевана Врце отпевале композиције ”Све док је твога благог ока” и ”Сузи”. На крају програма присутни су имали прилику да погледају изложбу књига из библиотечког фонда аутора који су представници националних мањина.

1_8

2_7

3_7