ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

14. јун 2021.

Поводом Светског дан добровољних давалаца крви, а под мотом ”Дајте крв, нека свако срце куца у свету”, 14. јуна на Земунском кеју, код ресторана ”Венеција”, Црвени крст Земуна у сарадњи са општинским одборима Црвеног крста Савски венац, Раковица, Чукарица, Звездара, Сурчин, Барајево и Службом за трансфузију крви КБЦ ”Земун”, и уз подршку Градске општине Земун организовао је акцију добровољног давања крви и пратећи програм.

 

”Градска општина Земун је традиционално укључена у све акције које организују Црвени крст Земун и Служба за трансфузиологију крви КБЦ ”Земун”. Договорили смо календар давања, што знaчи да акције организујемо на месечном нивоу на различитим локацијама, у месним заједницама и земунским насељима, како би прилив крви имао континуитет и служба могла да снабдева клиничко-болничке центре Земун, Бежанијску косу и Ковид болницу у Батајници. Обележавање Светског дана давалаца крви је посебно важно, јер је то дан када се захваљујемо свим даваоцима на одазиву,  хуманости и великом доприносу у спасавању и продужавању живота. Добровољно давање крви је потреба целог света како би се осигурало да појединци и заједнице имају приступ безбедној и квалитетној крви и крвним производима и у нормалним и у ванредним ситуацијама”, рекао је члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић, који не само што је учествовао у организацији, већ је био и давалац крви.

 

Помоћник директора за заједничке медицинске делатности КБЦ Земун прим.др сц.мед.Весна Либек  се захвалила Градској општини Земун и Црвеном крсту Београда на помоћи у организацији ове акције и позвала грађане од 18 до 65 година да постану чланови велике породице давалаца крви. Вакцинисани грађани могу да дају крв уколико је прошао један дан од Синофарм и Фајзер вакцине, а 14 дана од ”живих вакцина”. Служба трансфузиологије крви КБЦ Земун ради сваког радног дана од 7 до 17 часова.

Овај датум везује се за дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер, који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду. Светска здравствена организација је 2005. године одредила овај датум као дан којим се захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстиче људе да дају своју крв.