ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

05. јун 2023.

 

Градска општина Земун обележила је 5. јун, Међународни дан заштите животне средине, кроз активности којима се јача еколошка свест свих генерација грађана Земуна и указује на потребу заштите биодиверзитета и смањење употребе материјала који трајно загађују наше окружење.

 

У акцији поделе више од 300 еколошких торби грађанима учествовао је и члан Већа ГО Земун Ђорђе Дукић. Он је указао колико је јачање свести о важности заштите животне средине значајан задатак, а еколошки одговорна заједница битна за друштво у целини.

 

Употреба еколошких торби је један од најједноставнијих и најекономичнијих начина за смањење употребе пластике, а самим тим и за смањење загађења и један од првих корака у усвајању „зелених“ навика. 

 

Малишани вртића ”Игралиште” су, у сарадњи са  ГО Земун,  поклонили другарима из  Предшколске установе ”Др Сима Милошевић” 17 кућица за птице.  Деца су са радошћу помагала одраслима у постављању кућица за птице на дрвеће у двориштима вртића.

 

Птице су важан део екосистема, посебно на подручју Земуна, на коме се, у раличито доба године, бележи боравак преко 206 птичјих врста. Значај кућица за птице је велики, посебно за птице дупљашице које услед смањења броја старијих стабала немају довољно дупљи за гнежђење.

 

Кућице не само да тим врстама  обезбеђују дом и могућност одгајања младих, него и подстичу повратак природе у град.