ОБЕЛЕЖЕН КРСТОВДАН – ЗАВЕТНА СЛАВА ОПШТИНЕ ЗЕМУН

27. септембар 2021.

Велики православни празник Воздвижење часног Крста, у народу познатији као Крстовдан, који Градска општина Земун прославља као своју заветну славу, свечано је обележен светом литургијом у храму Светог оца Николаја Мирликијског и сечењем славског колача у општинском здању.

Празничну службу држао је викарни епископ ремезијански и настојатељ Храма светог Саве Г. Стефан уз саслужење свештенства земунских цркава, а присуствовао јој је председник ГО Земун Гаврило Ковачевић са својим сарадницима.

Због пандемије ковида 19 и ове године су изостале литије, а славље је настављено  сечењем славског колача уз присуство руководства Градске општине Земун и мањег броја званица.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић честитао је славу грађанима Земуна с уверењем и надом да ће се свет што скорије изборити са пандемијом ковида 19 и наставити нормалан живот, који подразумева рад и напредак у погледу подизања животног стандарда и услова живота за све генерације.

Овај велики црквени и народни празник – Крстовдан или Воздвижење (Подизање) часног Крста везује се за проналазак часног Крста Господњег на Голготи и повратак Крста из Персије поново у Јерусалим.