ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА

03. октобар 2021.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић 3. октобра присуствовао је у спомен-комплексу ”Јајинци” полагању венаца поводом Дана сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома који су били заточени у логорима Старо Сајмиште и ”Бањица” током Другог светског рата.

Том приликом, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је истакла да су у Јајинцима окупационе власти од 1941. до 1944. године убиле између 60 хиљада и 80 хиљада Срба, Јевреја и Рома, припадника Народноослободилачког покрета и других антифашиста, и додала да су мир, предвидивост и стабилност наши постулати на путу напретка.

Један од преживелих логораша Славко Милановић подсетио је присутне да окупатори нису правили разлику између деце и одраслих, старих и болесних док су убијали у концентрационим логорима на територији Београда, назвавши то ”до тада невиђеним злом”.

Како је то државним протоколом предвиђено, на меморијално спомен-обележје венце су положили представници Владе Србије, Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а, Удружења логораша 1941-1945, Јеврејске општине Београд, Савез јеврејске заједнице, Националног савета ромске националне мањине, као и дипломатски кор у Србији.