ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОСВЕЋЕН ПОЗОРИШНОМ ЖИВОТУ ЗЕМУНА

17. децембар 2022.

Било је много повода да се обележи 17. децембар – Дан посвећен позоришном животу  Земуна – два и по века од рођења оца српског театра Јоакима Вујића, два века од прве Јоакимове позоришне представе одигране у Земуну, 140 година од оснивања прве позоришне институције у Земуну – Земунског српског добровољног позоришног друштва, 225 година откако је Викентије Ракић из Земуна увео црквену драму у српску књижевност, 220 година од извођења једне од првих црквених драма код Срба аутора Јеврема Секулића из Земуна под називом ”Христов гроб” и 110 година од оснивања прве приватне домаће опере чији је власник и оснивач био оперски певач Земунац Жарко Савић, под називом ”Код Булевара”, а која се налазила у згради коју наши савременици памте као биоскоп ”Балкан” у Београду.

 

 

Љубитељима позоришне уметности у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун представљена је књига и отворена изложба ”Позоришни живот Земуна, утицај на позоришни живот Срба”, аутора проф. др Милована Здравковића, у издању Музеја позоришне уметности Србије и РТС издаваштва.

 

 

Оперска певачица Исидора Ђукановић је интерпретирала стару химну ”Востани Сербије”, а затим је изложбу отворио академик Миодраг Табачки. О значају новог издања професора Здравковића говорили су секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, историчарка уметности Александра Дабижић, директорка Музеја позоришне уметности Србије Весна Буројевић, уредник РТС издаваштва Драган Инђић, театролог и рецензент Александра Милошевић и глумци Калина Ковачевић и Бошко Пулетић.

 

 

”Земунци се поносе својим културним наслеђем, али и савременим културним животом који је заиста богат. Градска општина Земун је отворена за сваку врсту сарадње. Подржавамо и подстичемо младе да се креативно изражавају у свим видовима уметности, ту смо да промовишемо нова уметничка остварења земунских стваралаца, да реализујемо програме из области културе и да учествујемо у облежавању датума као што је овај данас”, рекао је Јанковић.

 

На промоцији књиге било је речи и о оснивачима Српског народног позоришта у Новом Саду и Народног позоришта у Београду, међу којима је био један већи број глумаца који су рођени у Земуну, попут, Димитрија Марковића, Николе Зорића, Алексе Савића, Димитрија Коларевића, Николе Рашића, Милеве Радуловић Рашић…

 

 

У знак пијетета према културним посленицима који су започели златни вез у развоју позоришног живота Земуна секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић и историчарка уметности Александра Дабижић, иначе потомак глумачких породица Дабижић и Зорић су положили цвеће на споменик оснивача Земунског српског добровољног позоришног друштва, а затим су председник Савеза драмских уметника Србије Небојша Дугалић и глумац Бошко Пулетић положили цвеће на спомен плочу Јоакима Вујића која се налази на фасади парохијског дома Николајевске цркве у Земуну.