ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЗЕМУНА – 22. ОКТОБАР

22. октобар 2020.

Дан ослобођења Земуна у Другом светском рату, 22. октобар, обележен је полагањем венаца на Споменик палим борцима од 1941. до 1945. године.
 
Пошту ослободиоцима, борцима Народноослободилачког рата и свим жртвама фашистичког терора, одали су председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић и члан Већа ГО Земун др Станислав Глумац, као и представници градског и општинског одбора СУБНОР-а, борачких удружења и грађани Земуна. Полагању венаца је присуствовао и ратни ветеран пуковник-пилот Борисав Филиповић, припадник 21. српске ударне дивизије која је учествовала у ослобођењу Београда.

Београдска операција представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Здружене јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије, у тешким борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, ослободиле су Београд и велики део Србије. Београдском офанзивом окончана је 1287 дана дуга немачка окупација Београда, а у ослобађању главног града погинуло је више хиљада бораца и цивила.


Борбе за ослобођење Земуна отпочеле су одмах по преласку партизанских јединица и Црвене армије преко Савског моста, 21. октобра 1944. године. После тешких борби, у ноћи између 21. и 22. октобра, ослобођена је Бежанија, a 22. октобра, после сламања отпора на аеродрому и код железничке станице ослобођен је Земун.

Дан касније, 23. октобра ослобођена је Батајница и традиционално се у спомен на 220 суграђана пострадалих за слободу 1945. године, полажу венци на споменик палим борцима у центру овог земунског насеља.