ОБЕЛЕЖЕН ДАН АВИЈАЦИЈЕ

01. август 2014.

01.08.2014

 

Поводом обележавања Дана авијације Команда ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије приредила је свечаност на аеродрому ”Батајница” и у Дому ваздухопловства у Земуну.

На аеродрому  ”Батајница” припадници 204. Ваздухопловне бригаде обележили су свој празник прогодним програмом. Испред општине Земун прослави је присуствовао Никола Арнаут, председник месне заједнице Батајница.

У Команди ваздухопловства и противваздухопловне одбране одржана је манифестација обележавања Дана авијације на којој су додељена признања заслужним припадницима војске и удружењима. Бројним званицама обратио се генерал-мајор Ранко Живак и истакао да су припадници рода авијације кроз историју увек били на висини задатка и оправдали своје постојање небројено пута.

Испред општине Земун свечаности је присуствовао Милосав Стаменов, члан Већа.

Дан рода авијације обележава се у знак сећања на 2. август 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у српској војсци. Наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. Министар војни Радомир Путник потписао је 1912. године Одлуку о оснивању Ваздухопловне команде. Србија је била једна од 15 земаља у свету која је имала ратно ваздухопловство и једна од држава које су користиле авијацију у Балканским ратовима.

foto1_20

foto2_15