ОБЕЛЕЖЕНА СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

02. август 2021.

Уз подршку Градске општине Земун и компаније ”Роса”, Удружење ”Родитељ” 1. августа на Летњој позорници Земунског кеја, по 16. пут организовало је централну манифестацију Светске недеље дојења 2021 под називом ”Заштитимо дојење – одговорност свих нас”. Овогодишња тема подсећа на значај информисаности људи о важности дојења, утемељењу подршке дојењу као једној од виталних грана јавног здравља.

У име Градске општине Земун помоћник председника Андријана Кукољ поздравила је присутне и том приликом истакла да пре свега као мајка подржава ову манифестацију, јер дојење није само храњење, већ представља један изузетан однос безусловне љубави.

”Градска општина Земун већ 16 година подржава овакве врсте манифестација, као и све врсте догађаја које организују друге невладине организације које промовишу значај родитељства и пре свега, породице као темеља нашег друштва. У данашње време, када су вредности пољуљане, веома је важно мајкама дати подршку, да знају да нису саме, да постоје организовани тимови којима могу да се обрате и добију савет и подршку како не би подлегле негативним трендовима. Препознајемо и подржавамо рад многобројних удружења и њихови смо партнери у промовисању свих оних вредности које чине друштво успешним, било да се ради о уметности, здравим стиловима живота, заштити животне средине и нарочито онога што утиче на развој деце и омладине”, рекла је Кукољ.

Светска недеља дојења (СНД) је кампања Светске алијансе за дојење (WABA) која се обележава широм света, од 1. до 7. августа са циљем да развија друштвену свест о значају и предностима дојења, обезбеди подршку дојењу и унапреди заштиту здравља мајке и детета.

На манифестацији је присуствовао велики број мајки са бебама, родитеља, деце, трудница, стручних сарадника и мама-саветница. Мајке које доје и труднице имале су прилику да разговарају и размене искуства и да добију савет и подршку од здравствених стручњака из Дома здравља Земун. Посебно интересовање је владало за пункт посвећен вршњачком саветовалишту за дојење у оквиру којег су маме и труднице могле да добију савет и подршку од стручних саветника и вршњачких саветница Удружења ”Родитељ”.

Догађају је присуствовао и члан Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић.