ОБЕЛЕЖЕНА РИБАРСКА СЛАВА ПЕТРОВДАН

12. јул 2021.

Велики православни празник Свети апостоли Петар и Павле, у народу познатији као  Петровдан, земунски аласи прослављају као своју славу. Како претходних, тако је и ове године славски колач освештан и пресечен у ресторану Клуба за спорт, рекреацију и риболов ”Радецки” на Земунском кеју. За чланове, али и све оне који дођу биће сервиран празнични ручак. У котлићу ће бити сасвим довољно рибље чорбе, која се за славу посебно пажљиво припрема.

Међу стотинак чланова овог јединственог клуба остао је само један рибар – Дамир Паланац.

”Некада је највише било аласа, али се време преокренуло, каже честрдесеттрогодишњи Дамир. На потезу од Ушћа до Батајнице једва да је остало двадесетак аласа, јер се од овог заната више не може преживети. У самом Земуну остало нас је свега тројица, Ђоле Фиранга, Сале Мишчевић и моја маленкост, а ко ће после нас крстарити у потрази за сомом, смуђем, шараном и укусном и траженом белом рибом, Бог зна”, каже Паланац.

А некада се Петровдан, рибарска слава, прослављала на сва звона у Земуну. Славље је почињало уочи 12. јула пуцњима из прангија са Гардоша, а наредног дана се настављало празничном литургијом, често архијерејском, у Николајевској цркви, после чега се у литијама високо вијорио еснафски рибарски барјак. Традиционалној светковини присуствовали су највиђенији Земунци и, обавезно, представници управе. Сечен је славски колач и служен са житом, а после обреда приређиване закуске за народ. Обичај негован према записима хроничара у 18. веку одржао се до 1941. године, а обновљен је у знатно скромнијем и симболичном облику у гостионицама аласких клубова дуж Земунског кеја. Ове године је слово спало на једно име – Клуб ”Радецки”.

Петровдан се прославља по рибару Петру Симону из Витсаиде, који је оставио рибарску мрежу и као ученик Исуса Христа постао мученик и апостол цркве у време римског цара Нерона, као и Савлу из Тарса, који је прогонио хришћане и преобратио се у апостола Павла. Такође је страдао за одбрану вере хришћанске, под Нероном.