ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА КЛУБА МАТИЧНЕ КУЛТУРЕ ЗЕМУНА

28. септембар 2021.

У оквиру програма овогодишње манифестације ”Дани европске баштине 2021. у Земуну” 27. септембра, на Крстовдан,  чланови и пријатељи Клуба матичне културе Земуна пригодним програмом обележили су и прославили 29. годишњицу постојања и рада Клуба.

 

 

Трећу деценију овај драгоцени Клуб закључује са много штампаних издања, сачуваних од заборава, јубилеја грађанима који су оставили траг у животу вароши на Дунаву, али и значајних догађаја, јасним и све видљивијим у неговању и чувању земунске баштине. Захвљујући невероватној агилности својих чланова, Клуб је значајно подмладио састав и привукао младе мисији коју вредно остварује већ 29 година.

Годишњица је била повод за окупљање и подсећање на минули рад и активности, али и планове за будућност, сарадњу са свим плодотворним и активним удружењима и организацијама, о чему је говорио председник КМКЗ мр Драгољуб Милошевић.

У више запажених програма у склопу овогодишњих ”Дана европске баштине” Клуб матичне културе Земуна је представио богато културно-историјско наслеђе и стваралаштво својих чланова: књигу о 127 најистакнутијих Земунаца чија су имена уписана у степениште Калварице аутора Ненада Хегедиша и Бранка Најхолда ”Људи са басамака”, монографију Горњоварошанина Николе Бате Илића ”Од хана до хотела”, док је за 21. октобар заказано отварање изложбе слика Драгана Руменчића Руме ”Земун – наслеђе за све”.

 

 

Први председник КМКЗ од оснивања 1992. до 1996. године био је Владимир Даријевић, наследио га је Ђорђе Аћимовић, потом Предраг Огњеновић, Снежана Бошковић, Миладин Саџаковић и Светозар Тоза Љубинковић. Сви су раду Клуба дали свој печат и оставили трага у културном животу Земуна.