НОСИЛАЦ БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА 2022. ЂОРЂЕ ЛУКИЋ

19. јануар 2022.

Јубиларна 25. манифестација светковања Богојављења у Земуну одржана је у организацији    Градске општине Земун, храма Светог оца Николаја Мирликијског и СВЕБОР Савеза Београда, уз максимално поштовање епидемиолошких мера

Најпре је у храму Светог Николаја свештенство земунских цркава служило празничну литургију, којој је присуствовало руководство ГО Земун, затим је освећена вода, како обичаји и традиција налажу, а око поднева је 223 пливача скочило у хладну воду Дунава за Часни богојављенски крст.

Први је до крста стигао давдесетдвогодишњи Ђорђе Лукић, припадник Полицијске бригаде, по изласку из воде огрнут плаштом победника, којем је Богојављенски крст и статуту Богојављенског пливача уручио председник ГО Земун Гаврило Ковачевић, а златну Свебор медаљу и плакету ”Носилац Богојављенског крста 2022” Цвјетко Стевановић.

Сви учесници Богојављенског пливања добили су крстиће и плакете.

Честитајући победнику председник Ковачевић истакао је да је одржана традиција, победила непоколобељива вера која нас је као народ одржала и пожелео свим грађанима Земуна добро здравље и напредак.

”Неописиво је искуство пливати за Часни крст. Дуго сам сањао овај тренутак, јер смо сви ми пливачи победили страх и самим тим победници”, рекао је Ђорђе Лукић, који је из првог покушаја најбрже допливао до Богојављенског крста.

Христови подвижници, међу којима и тридесетак девојака пријављених за пливање, донели су на Богојављенски плато најдужу заставу Србије од 105 метара.

У програму су учествовали ”Фенечки бисери”, а ове године, из оправданих, епидемиолошких разлога, није одржана литија.

Плакете и Богојављенски крстови уручени су постхумно Данилу Будимиру Дачи, који је претходних година учествовао у обезбеђењу манифестације, Црвеном крсту Земун, листу ”Спортски журнал” и ДВД ”Матици”.

Овогодишње светковање Богојављења било је посвећено Удружењу ”Ево рука” које је дуже од деценије у мисији побољшања квалитета живота деце са сметњама у развоју.

Светковању Богојављења присуствовале су високе званице из друштвеног живота, представници министарстава, народни посланици и директори јавних предузећа.