НОСИЛАЦ БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА ДУШАН ИЗ КИКИНДЕ

19. јануар 2023.

У организацији Градске општине Земун, Српске православне црквене општине Земун и СВЕБОР Савеза Београда, на Богојављење, по 26 пут у Земуну организовано је пливање за Носиоца Богојављенског Крста 2023. Овога пута, у присуству више хиљада грађана, за Часни Крст у хладном Дунаву је пливало више од три стотине пливача, међу којима је било и тридесетак дама.

 

Литургију у цркви Светог Оца Николаја служили су свештеници земунских цркава, а о значају празника и о дану када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља беседио је старешина Храма светог Николаја Мирликијског протојереј Драшко Тепавац. Уследио је чин освећења воде, а затим је Богојављенска литија прошла централним градским улицама.

 

”Земун је традиционално центар светковања Богојављења у Србији и региону. Честитам храбрим пливачима на подвигу вере, јер су се одважили да пливају и тиме су сви данас победници”, рекао је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, уз традиционални поздрав ”Бог се јави”.

 

Победник Душан Новаковић, двадесетчетворогодишњи спортиста из Кикинде одликован је статуом Богојављенског пливача, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР Савеза Београд са титулом Носилац Богојављенског крста 2023. Медаљоном са ликом Богородице и, такође, медаљом СВЕБОР-а,  даривана је Зорица Анастасијевић из Београда, чланица ансамбла ”Фенечки бисери”, најбржа међу дамама. Ово је други по реду пливачки подвиг наших победника. Међу пливачима је ове године био и помоћник председника ГО Земун Славиша Топаловић.

 

За изузетан допринос у промоцији народно-верске традиције и витештва старешина СВЕБОР Савеза Београда Цвјетко Стевановић уручио је Богојављенски крст помоћнику председника Градске општине Земун Милану Милисављевићу, који је уједно и председник организационог одбора ове манифестације. Крстом је дариван и старешини СВЕБОР Савеза за Црну Гору Саво Моровић, а уручен је његовом сину Стефану.

 

”Ово припада целом тиму који чини Организациони одбор”, рекао је помоћник председника ГО Земун Милан Милисављевић, који се том приликом захвалио СВЕБОР-у на признању.

 

У уметничком делу програма наступили су Јелена Копривица и  музички ансамбл ”Фенечки бисери”.

 

Овогодишње светковање Богојављења било је посвећено српском генију Николи Тесли, а присуствовале су му високе званице из друштвеног живота, представници министарстава, народни посланици и директори јавних предузећа. Били су ту директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Републике Србије Арно Гујон, помоћник директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде др Марко Николић, помоћник министра одбране Синиша Радовић, народни посланици Весна Недовић и Марко Атлагић, помоћник градоначелника Београда Александар Савић и члан Градског већа др Борис Бурсаћ.

 

Земунски историографи бележе да се Богојављенска литија одржавала у 18. веку, па све до почетка Другог светског рата. После рата, Литија је одржана 1945. и 1946. године. До обнављања ове традиције долази 1998. године, откада се на Богојављење организује вађење Часног крста из Дунава.