НОВИ НОСИОЦИ БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА ИВАН ПЕТКОВСКИ И ЗОРИЦА АНАСТАСИЈЕВИЋ

19. јануар 2024.

Традиционална манифестација светковања Богојављења у Земуну ове године је одржана 27. пут, у организацији Градске општине Земун, Свебор савеза Београда и Храма светог Оца Николаја Мирликијског. 

 

Овогодишње светковање Богојављења посвећено је Михајлу Пупину, Димитрију Давидовићу, Кости Вујићу и Живојину Ћулуму, а мото пливања је био ”Остајте овдје” по називу познате песме Алексе Шантића.

 

Литургију у цркви Светог Оца Николаја служили су свештеници земунских цркава, а о значају празника и о дану када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља беседили су старешина Храма светог Николаја Мирликијског протојереј Драшко Тепавац, као и на Богојављенском платоу протојереј ставрофор Бранко Зелен. Уследио је чин освећења воде, а затим је Богојављенска литија прошла централним градским улицама.

 

Пред више хиљада грађана за Богојављенски Часни крст пливало је 490 витезова, међу којима је било и девет дама. После положене Заклетве пливача пред сталним старешином СВЕБОР Савеза Београда Цвјетком Стевановићем хладним Дунавом најпре су запливале даме, а затим и храбри момци. Први је до Богојављенског Часног крста допливао Иван Петковски, а најбржа дама је, по други пут, Зорица Анастасијевић. Победници су одликовани статуом Богојављенског пливача, витешким и дамским плаштом. Витез је добио медаљу СВЕБОР Савеза Београд са титулом Носилац Богојављенског крста 2024, док је дама добила медаљу са ликом Богородице.

 

Уз празнични поздрав ”Бог се јави – Ваистину се јави”, присутнима се обратио председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић који је том приликом истакао да су породичне и традиционалне вредности понос наше средине.

 

Том приликом, председник Ковачевић је уручио Захвалницу за очување породичних вредности Виолети Миочиновић, мајци петорице синова.

 

Ове године традиционални Богојављенски крст СВЕБОР Савеза Београда добили су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, члан Већа Градске општине Земун и председник Организационог одбора Светковања Богојављења у Земуну 2024. године Драган Матијевић, начелник Казнено-поправног завода ”Падинска скела” Иван Лазаревић и БН Телевизија.

 

У уметничком делу програма учествовале су сестре Гобовић са својом етно групом.

 

Земунски историографи бележе да се Богојављенска литија одржавала у 18. веку, па све до почетка Другог светског рата. После рата, Литија је одржана 1945. и 1946. године. До обнављања ове традиције долази 1998. године, откада се на Богојављење организује вађење Часног крста из Дунава у Земуну.