НОВИ МУРАЛ У ГОСПОДСКОЈ УЛИЦИ

22. јул 2020.

На радост Земунаца, посебно станара зграде у Господској 6, бард српског новинарства Љиљана Зоркић представила је 22. јула рад уметнице Татјане Филиповић – нови мурал који је насликан на бочном зиду по мотивима ”Земун-плаката”, аутора карикатуристе Драгана Руменчића, док је гитариста Реља Турудић испунио атмосферу звуцима магичних жица.

Очигледно је да су успешно изведени радови на уређењу фасада у Старом језгру Земуна, које су током претходних година предузели Град Београд и Градска општина Земун, били довољно инспиративни грађанима да и сами покрећу иницијативе украшавања зидова. Тако је након реконструкције фасаде у Господској 6 чист бочни зид добио прекрасан мурал величине 6 x 11 метара.

”Размишљајући како да сачувамо коначно чист зид од реклама, графита и обавештења сваке врсте контактирали смо Завод за заштиту споменика културе града Београда да нам дозволи да нашу зграду краси репрезентативни мурал. Након добијених дозвола коцкице су саме почеле да се слажу. Наш познати архитекта, уметник и карикатуриста Драган Руменчић се сагласио да мурал краси мотив његовог познатог земунског плаката, а и сликарка Татјана Филиповић, која је успешно фрескописала Николајевску цркву прихватила је овај изазов и успешно насликала мурал”, каже Бранислава Стефановић-Скоко, управница зграде у Господској 6, која је са супругом финансирала израду овог мурала.

Отварању су присуствовали представници Градске општине Земун, туристичких и културних организација, градских институција, као и многобројни грађани Земуна.