НОВИ ГРАФИТ УКРАСИО ЗЕМУН

11. август 2021.

Од 6. до 10.августа на фасади приватне куће која се налази на углу улица Угриновачке и Босанске два култна street art уметника из Paint kartela, Душан Рајић и Никола Сладаковић, осликавали су нови графит по поруџбини власника. Кад су склонили мердевине и материјал, канте с акрилним бојама и спрејеве, призор је до те мере разгаљивао комшилук и пролазнике да су, како нам аутори анегдотски саопштавају своје земунско искуство, трубили из аутомобила, застајали, честитали на идеји и дивили се осликаном призору Земуна са препознатљивом кулом на Гардошу и црквом светог Николаја као симболима вароши на Дунаву.

Потпис Paint kartela у свету ”’уличне уметности” вреди и значи, барем колико и локалпатриотизам наручиоца. Посебан значај има и чињеница да се графит ”изместио” из центра Земуна и улепшао Горњи град, прометну жилу куцавицу овог дела Земуна, Угриновачку улицу. И улица и крај добили су на атрактивности.

”Све време је владала сјајна атмосфера и било је неописиво задовољство дружење са Земунцима и њиховим причама и догодовштинама из овог краја” – каже Никола Сладаковић.

Душан и Никола су изградили репутацију велемајстора међу графитерима, а обојица су после дружења са Земунцима из Горњег града одушевљени атмосфером и духом Земуна.

Свој четвородневни боравак у Земуну дуго ће памтити, а њихов графит који је заузео 16 квадрата зида оплеменио је кутак наше општине на дуге стазе.