НОВА СТАЈАЛИШТА НА БРЗОЈ ПРУЗИ АЛТИНА И КАМЕНДИН

04. март 2022.

На деоници пруге за велике брзине између Београда и Старе Пазове, осим реконструисаних постојећих и нових железничких станица, изграђена су и нова стајалишта, на територији Општине Земун у насељима Алтина и Камендин.

 

У новоизграђеним железничким стајалиштима реконструисани су колосеци и изграђени нови перони, са типским надстрешницама изнад перона и потходницима. Стајалишта су намењена су за градско – приградски саобраћај, и новоизграђени перони дуги су 110 метара. Поред тога, у нова стајалишта је уграђена опрема за информисање и усмеравање путника, а постављен је и видео надзор.

Грађани Алтине, око 30  хиљада  становника овог дела Земуна по први пут добијају своје стајалиште за градски и приградски железнички саобраћај. 

На стајалишту Камендин становници са обе стране пруге пролазиће пешачким потходником, чиме ће њихова безбедност бити на највишем нивоу.

За особе са смањеном покретљивошћу предвиђена су два лифта, која су већ набављена и чија се уградња очекује у најкраћем могућем року. Цео простор стајалишта Камендин је у потпуности преуређен и представљаће украс овог дела Земуна.

Такође, у насељу Камендин у току су завршни радови на изградњи друмско- пешачког надвожњака преко пруге за велике брзине Београд – Нови Сад.

 

Како би радови били завршени у договореном року, поред извођача радова на овој деоници брзе пруге, у реализацију посла активно су се са расположивом механизацијом укључили радници ”Београд пута”, који су поставили завршни слој асфалта од стране Курирске улице, као и преко самог надвожњака.

 

До сада су уређене приступне саобраћајнице из Курирске улице у насељу Камендин, док је преостало да се уреде саобраћајнице које ће повезати надвожњак са Старим новосадским аутопутем. Предвиђена је и изградња додатне траке за скретање према надвожњаку, чиме ће се убрзати проходност на овој деоници.

 

Сам надвожњак у Камендину дугачак је око 300 метара, а укључујући и приступне саобраћајнице његова дужина је око 1,8 километара.

Када се и овај посао заврши, преостаје да се постави завршни слој асфалта од надвожњака до тржног центра ”Земун парк”, тако да ће становницима ових насеља бити знатно олакшан не само транспорт, већ и снабдевање.  

 

Када све буде завршено модерна саобраћајница ће повезивати више земунских насеља са Старим новосадским аутопутем и представљати најкраћу везу у овом делу Земуна.

Док не буду завршени радови на изградњи надвожњака, као и потходника на стајалишту, на постојећем путном прелазу, који је изузетно фреквентан, организовано је дежурство саобраћајне полиције.  

Завршетком радова на надвожњаку, овај путни прелаз биће укинут и постављена ограда са обе стране пруге, која ће и физички онемогућити неовлашћени прелазак.

 

Фото: Инфраструктура железнице Србије