НОВА ЛОКАЛНА ГРОБЉА У УГРИНОВЦИМА И БАТАЈНИЦИ

04. новембар 2022.

Будући да Јавно предузеће Пословни центар Земун одржава гробља у Земуну и у Угриновцима, Градска општина Земун је иницирала код Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Града Београда да се у овим земунским насељима формирају још два гробља.

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић се одазвао на позив Београдске хронике РТС и пружио одговоре које су упутили заинтересовани грађани.

 

”Ново гробље у Батајници ће се налазити на новој површини од 12 хектара. Дирекција је откупила те парцеле и формирала једну јединствену парцелу. Гробље ће се радити фазно. У току је усвајање урбанистичког пројекта за гробље у Батајници. Очекујем да ће набавка за извођача радова бити расписана до фебруара наредне године, како би што пре кренули радови. Угриновачко гробље ће бити проширено за још један хектар на парцелама које су, такође, откупљене. У наредном периоду биће расписана јавна набавка за избор извођача, тако да нећемо чекати дуго да се мештани поново сахрањују у Угриновцима”, рекао је Ковачевић, и додао да су становници Батајнице и Угриноваца сада принуђени да, ако већ немају гробно место, сахране обављају у Добановцима, Бановцима и Старој Пазови.

 

Старо Земунско гробље на Гардошу је такође затворено за формирање нових гробних места, тако да се суграђани углавном сахрањују на Новом Бежанијском гробљу.

 

Председник Ковачевић је истакао да је потребно организовати боље одржавање локалних гробаља. Новоформирано гробље у Батајници ће бити у надлежности ЈКП ”Погребне услуге”, али и грађани су дужни да своје обавезе према гробљу редовно измирују.