НЕЛА МИХАЈЛОВИЋ ОТВОРИЛА 46. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

02. јул 2021.

Под покровитељством Градске општине Земун, Министарства културе и информисања и Управе за дијаспору и сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, у препуној сали Позоришта лутака ”Пинокио” 1. јула отворен је  46. Међународни фестивал монодраме и пантомиме.

Кључеве Земуна првакињи Народног позоришта у Београду Нели Михајловић, која је ову значајну културну светковину прогласила отвореном,  предао је секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

”Фестивал монодраме и пантомиме је одлуком Скупштине општине Земун уврштен у сталне манифестације културе од значаја за Градску општину Земун, а дуга и плодна историја ове културне светковине са више од 500 изведених представа из 30 земаља света за 46 година, чине је сасвим посебном и изузетном по свом садржају и квалитету”, рекао је на отварању Марко Јанковић.

Монодрамом Петра Божовића ”Рече ми један чоек, ћераћемо се још, кад будем млађи”, адаптацијом познатих поема академика Матије Бећковића, бард српског глумишта је подсетио на мајсторство с којим је и пре 40 година, као млад глумац, освојио стручни жири и ”Златну колајну”.

Прве фестивалске вечери на даске је изашла и млада глумица Николина Вујевић са ауторском монодрамом ”Нина”.

Наредне три вечери фестивала публика ће моћи да види ”Чучук Стану” у извођењу Наташе Петровић из Позоришта ”Зоран Радмиловић” из Зајечара, Бошка Пулетића из позоришта ”Славија” у монодрами ”Живојин Мишић”, ”Чај са Кублај каном” Југослава Крајнова из новосадског позоришта ”Упалимо рефлекторе”, Марију Ђајић из требињског Поетског театра БиТ као ”Хасанагиницу” и глумца београдског Народног позоришта  Слободана Бештића као ”Ноћног писца”.

Селектор Предраг Милетић је од 64 пријављене изабрао ових шест представа за такмичарску конкуренцију за Златну колајну ”Маја Димитријевић” и награду публике ”Синиша Дашић”, о којима ће одлучивати стручни и жири публике.

Пантомима ће ове године бити ревијална и ”Чекајући небо-ка’ће више?” извешће Марко Стојановић и Далија Иманић у ноћи затварања 46. фестивала.

Првог дана Фестивала представљено је друго допуњено издање ”Анегдота и цртица из позоришног живота” др Милована Здравковића, а у наставку пратећег програма у земунској ”Старој царинарници” биће промовисане и књиге ”Чучук Стана” Жељка Хубача и ”Комуникатор = Гладијатор” Марка Стојановића.

Свечана додела награда одржаће се завршне, четврте вечери Фестивала, у недељу, 4. јула.