НЕЗАБОРАВНИ РОМСКИ ВЕЛИКАНИ БАЛКАНА

07. април 2022.

Светски дан Рома се обележава од 1990. године, а свечана академија под називом ”Незаборавни ромски великани Балкана” одржава се  8. априла.

Међу организаторима свечаности на којој наступа примадона Јадранка Јовановић, солисткиња опере Српског народног позоришта Наташа Тасић Кнежевић, Бранко Тадић и етно хор, челисткиња Ирина Скорикова и пијаниста Саша Кнежевић је, поред Пројекта Интеграција Рома Савета за регионалну сарадњу и Повереника за родну равноправност и земунско удружење Ромаг.

Земун је пета општина по бројности ромске популације у Србији и општинска управа подржава бројне инклузивне пројекте, настојећи да да свој допринос Националној стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016. до 2025. године.

Програм је конципиран тако да подсети на велики допринос Рома Србији и Балкану: Рајка Ђурића, Лале Берберског, Шабана Бајрамовића, Есме и Усније Реџепове, Милоша Јанковића и Земунца Бајрама Халитија.

Најављен је долазак Патријарха српског Г. Порфирија, генералног викара надбискупа Хочевара, монсињора Александра Ковачевића, поверенице за родну равноправност Бранкице Јанковић и Орхана Усеина, директора регионалног пројекта ”Интеграција Рома”.

Очекује се и велики број директора школа у Србији, педагошких асистената и сарадника, а међу њима и из оних у којима се претежно образују Роми са територије ГО Земун.

Извршна директорка удружења Ромаг Биљана Тасић четири године у основној школи за ”Бранко Пешић” предаје ромски језик.