НЕЗАБОРАВНИ МОЗАИЦИ У ЗЕМУНУ

28. април 2023.

 

У галерији ”Икар” Дома ваздухопловства  проф. др Рајко Д. Блажић  је отворио изложбу мозаика 11 аутора ”Игра камена”, која ће моћи да се посети до 12. маја, сваког радног дана од 15-19 часова.

 

Прва изложба неформалне групе љубитеља ове ликовне технике и занатства, најразличитији занимања и струке, настала је из потребе да се обележи вишегодишње дружење Снежане Жељски, Ренате Релић, Јелене Ђорђевић, Марије Јовановић Блажин, Јелене Марковић Милер, Предрага Филијовића, Марије Перовић, Јоване Савић, Изабеле Бранковић, Јелене Невркља и Мирјане Костић у атељеу ”Burnaty”, где су се упознали и усавршили у уметности израде мозаика.

 

Заступљени су сви формати и стилови на којима је достигнута задивљујућа естетска изражајност од фигурације до апстракције – ретка смотра дела која показују и неке непознате декоративне и примењене могућности слагања коцкица – мозаика. Од формата за сточић за чај, под или мозаичку фреску на зиду.

 

Осокољени изузетним пријемом мозаика на својој првој станици у Земуну, за сада једанаесторка, надају се да ”Игра камена” неће бити и једина изложба ове сложне групе.