НА ПОЉИМА ПОЗЛАЋЕНИМ СЛОВОМ

12. децембар 2014.

У oрганизацији Удружења за очување културне баштине ”Дах” поводом стогодишњице почетка Првог светског рата у  Дому ваздухопловства  у присуству високих званица из амбасаде Руске федерације, представника националних савета, партнерских институција и удружења одржана је свечана академија ”На пољима позлаћеним словом”.

Председница Удружења Драгана Катић-Вујасиновић се у кратком обраћању присутнима осврнула на активности у претходне две године и истакла да је циљ свечане академије подсећање на Голготу кроз коју је прошла јуначка српска војска.

Присутне је поздравио директор Института за савремену историју др Бојан Димитријевић, а краћи реферат о ”Руској војној помоћи Краљевини Србији”  изнео је асистент др Небојша Стамоблија.

Песмама ”Креће се лађа француска” и ”Тамо далеко” хор Девете београдске гимназије отворио је  академију, у којој су учешће узели и студенти глуме.

Биљана Ђуровић  извела је  одломак из монодраме ”Надежда Петровић”, којом је освојила овогодишњег ”Златног витеза” на истоименом 12.московском позоришном фестивалу.

Бојана Брдарић отпевала је изворну народну песму ”Бела вило на тебе ми криво”, којом  је  завршен свечани програм.

 

foto11489754

 

naslovnaa-56456