НА ДАН ПОЗОРИШТА ”ПИНОКИО”- ПРЕМИЈЕРА

31. март 2023.

 

Једино луткарско позориште у главном граду, ”Пинокио”, прославило је прошле године пола века постојања и рада, а ове ће рођендан, 1. април, обележити премијером представе ”Малчић Палчић”, која се даје тачно у подне.

 

Овим се памти 1. април сада већ далеке 1972. године, када је, дотле путујуће позориште, променило име у ”луткарско” и добило свој стални дом на земунској адреси. Занимљиво је да се прва одиграна представа једног од оснивача и првог управника Живомира Јоковића- ”Догодило се у Луткову” и даље налази на репертоару позоришта.

 

Иако се од 2014. године Позориште лутака ”Пинокио” налази у некадашњем биоскопу ”Југославија” на Новом Београду и под покровитељством је Скупштине Града Београда, једна од  сталних манифестација у области културе од јавног значаја за Градску општину Земун јесте Фестивал монодраме и пантомиме, чије се 48 ”издање” припрема и ове сезоне.

 

Свих ових година постојања ”Пинокија”, луткарско позориште је однеговало генерације малишана, учећи их хуманим вредностима и лепоти, те је за свој допринос култури  награђено Сретењским орденом трећег степена.

 

Рођенданску премиjеру ”Малчића Палчића” потписује Николај Кољада, а режију Бранислав Стефановић.

 

У опису представе:  ”Малима није дато да буду велики – они то морају да постану.
Како? Лако – буди храбар, паметан, добар, пожртвован, весео, срећан и чувај мајчин благослов у срцу.Тако ћеш постати највећи на свету”, садржан је и кредо којим се управе ”Пинокија” руководе опстајући кроз деценије.