НАШИ ПРОЈЕКТИ ЗА НАЈМЛАЂЕ ЗЕМУНЦЕ

20. децембар 2022.

Градска општина Земун испраћајући стару годину, традиционално наставља да дарује најмлађе суграђане. 

 

У Спортском центру ”Пинки” од 27. до 29. децембра принцезама и витeзовима узраста до осам година уз новогодишњу чаролију, Деда Мраза, омиљене ликове из цртаћа и маскоте биће подељено преко 10 хиљада поклона и то разврстаних по узрасту, како би баш свако добио своју омиљену играчку.

 

Подршка Општине породици и родитељству се између осталог огледа и у пројекту Честитка мајци. То је још један дар у вредности од 100 хиљада динара за прворођене бебе у земунском породилишту, за девојчицу и дечака, у том доброчинству и духу радости, почиње Нова година.

 

Први дан јануара, такође је посвећен нашим малишанима, када се на Великом тргу организује манифестација ”Трг отвореног срца”, са музичким и пратећим програмом у коме ће заједно са родитељима уживати.

 

Једна од главних тачака у стратегији развоја Земуна, су свакако програми који се односе на децу и младе.

 

Брига о породици и њеном развоју почиње од самог рођења. Зато у 2023. години Општина наставља да поклања беби пакете који садрже све оно што је потребно родитељима у првих неколико месеци за негу новог члана породице.

 

Пратећи развој и потребе најмлађих Савет за безбедност саобраћаја на путевима у континуитету спроводи акцију поделе ауто-седишта и едукацију о правилној употреби и превентивном и одговорном понашању свих учесника у саобраћају.

 

За школску 2022/23. годину Градска општина Земун је обезбедила школски превоз који користи око 1300 ученика земунских основних школа, као и две додатне аутобуске линије за превоз ученика чије школе су удаљене више од четири километара од места становања.

 

Општина је увек и ту, када треба обезбедити превоз за одлазак ученика на републичка и међународна такмичења.

 

Полазак у школу је увек емотиван и велики корак за породицу. У свим земунским основним школама прваке сваке године чекају ранчеви и школски прибор у оквиру пројекта ”Земунски првак”.

 

Наравно, трајно опредељење Општине је да кроз улагање у изградњу, реновирање и опремање нових вртића и школа обезбеди услове за правилан и квалитетан развој деце.

 

Паралелно се ради и на уређењу зелених површина, паркова и игралишта.

 

Правило је да се сваки труд награди, и у овој школској години биће награђени новчаним честиткама носиоци Дипломе ”Вук Караџић” у основним и у средњим школама.

 

Новчане честитке добијају основци и средњошколци награђени на међународним и републичким такмичењима.

 

Једина смо градска општина која додељује плакете и новчане награде заслужним просветним радницима земунских основних и средњих школа у знак признања за постигнуте резултате у раду и стручној помоћи ученицима који постижу ванредне успехе у току школовања.

 

Своју дугу традицију школства Земун баштини близу два и по века. Данас Земун има 17 основних, седам средњих, три специјалне и Музичку школу ”Коста Манојловић”.

 

Посебна пажња се посвећује подршци ваншколским активностима и промоцији бављења спортом и рекреацијом.

 

Кроз пројекат ”Школски спорт” Општина је покровитељ школских такмичења у свим тимским спортовима и атлетским дисциплинама. Доказ да се успешно ради са децом су победнички пехари и медаље на полицама школа.

 

Општина је увек партнер у активностима ђачких парламената, повезивању и умрежавању са удружењима која се на посебан начин баве заштитом животне средине, неговањем традиције и очувањем културне баштине.

 

Планирана буџетска средства за 2023. годину значајно ће унапредити све оне пројекте који су посвећени деци и младима.