НАЦИОНАЛНИ МУЗИЧКИ КАМП У ОШ ”ЛАЗАР САВАТИЋ”

20. јул 2021.

”Music Art Project” (MAP) у партнерству са EI sistema организује од 19. до 26. јула 4. Национални оркестарско-хорски камп ”Музика наде”. Ова невладина организација је иноватор инклузивног програма за децу  који је УНЕСКО оценио као најбољи на свету, јер на најприроднији начин интегрише у друштво децу и омладину.

 

Зато, ако ових дана пролазећи поред школе ”Лазар Саватић” чујете звуке инструмената или песму анђеоских дечјих гласова, а распуст је, будни сте, не сањате. То само вредне руке дечака и девојчица од 12 до 16 година из Бујановца, Сурдулице, Лесковца, Краљева и Београда свакога дана од 10 до 19 часова вежбају на својим инструментима – удараљкама, трубама, хармоникама, виолинама, а земунска осмолетка им је пружила гостопримство током радног и музикалног распуста. Они се не само радују, већ вежбају да обрадују Земунце на малим музичким излетима и у сваком пријатном кутку где има људи. Зато се немојте изненадити ако чујете оркестар и хор на Земунској пијаци, Гардошу, на Кеју, у Господској. 

 

Поред ”концерата изненађења”, Ђурђа Папазоглу, извршни и уметнички директор MAP-a најављује за 25. јул наступ 150 малих музичара са својих 20 наставника и афирмисаним мајсторима звука, под диригентском палицом виолинисте Марина, хорнисткињом Френсис Гаљарди, трубачем Домингом и перкусионистом Делгадом у концертној дворани Коларца у 11.30 часова. Концерт ће бити поклон учесника Кампа ”Музике наде” грађанима наше престонице.

 

Иначе, од 19. до 26. јула у просторијама ОШ ”Лазар Саватић” пробе и дружења више од стотину деце од 10 до 14 и од 16 до 19 часова такође су отворени за јавност, јер ће се увежбавати дела Бетовена, Мусоргског, Холста, Пјацоле, Гарсија и Артеса, али и модерне популарне мелодије, репертоар који свакодневно гарантује добар провод.

 

Неће само музика бити тема овогодишњег кампа – деца ће се учити екологији, здравим навикама живота, слободи у холистичком приступу уз помоћ својих ментора.

 

Програм који у Србији организује MAP ”Музика наде” осмишљен је да се друштвена инклузија и развој деце кроз музику оствари на креативан начин и ослободи и оснажи таленте, у покушају да им промени судбину – на улици и маргини, где обично завршавају.

 

Није ово једини програма MAP-а у Земуну. У једном од бројних које MAP организује са институцијама цивилног друштва на врло успешан начин су укључени ученици

ОШ ”Бранко Пешић”. Њихова музикалност је оцењена највишим оценама, а MAP им уместо искључености пружа шансу да испоље и задиве својим раскошним талентом и на тај начин открива достижне животне шансе за даље усавршавање.