МУРАЛ ВЕЛИКАНИМА НА ФАСАДИ ОШ ”ГАВРИЛО ПРИНЦИП”

29. јануар 2021.

Управа основне школе ”Гаврило Принцип” у Земуну искористила је прошлогодишњи распуст да дотера и украси зид на главном улазу  муралима.

Са десне стране улаза спрејевима у црно-белој техници насликан је портрет српског јунака по којем школа и носи име, Гаврила Принципа, који је првих дана пунолетства постао познат по атентату на аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву на Видовдан 1914. године. Овај догађај изазвао је Први светски рат. Млади Принцип је ухапшен и подлегао стравичним мучењима у злогласној тамници Терезин.

Са леве стране улаза спрејевима у боји уметник Марко Ћулум осликао је мурал дужине 13 и ширине 3,5 метра, на коме је приказао портрете знаменитих личности српске културе, науке и просвете: Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића, Михајла Пупина, Боре Станковића, Десанке Максимовић и познате пожаревачке и светске сликарке Милене Павловић – Барили.

Мурале у Земуну можемо видети на фасадама многих зграда: један од најстаријих краси фасаду у Орачкој улици, прошлог лета су осликани у Господској 6 и у  насељу Нова Галеника у улици Вере Димитријевић 31 мурал захвалности здравственим радницима удружења ”Глас младих Земунаца”. На фасади у Улици Старца Вујадина у Земуну осликан је портрет хроничара Земуна Бранка Најхолда с речима ”Бити Земунац није ствар крштенице, него стање духа”. Недавно је у Карловачкој улици у Земуну, на улазу зграде у којој је живео и отишао у рат, осликан на фасади портрет Жељка Михајловића, хероја с Кошара, а у Доњем граду, на Карађорђевом тргу број 9 црно – бели портрети почивших партијарха Павла и Иринеја са вечном поруком ”Чувајмо се од нељуди али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди”.

Потреба да се сликом на зиду улепша простор, али често и пошаље порука, материјализује сећање на реч, дело и лик оних које волимо и који уживају неподељену наклоност, љубав, поштовање и захвалност, постаје све омиљенији жанр многих знаних и незнаних уметника.