МУЛТИКУЛТУРАЛНО НАСЛЕЂЕ ЗЕМУНА

15. новембар 2022.

Друштво за креативне иницијативе РЕ.КреАКТа из Београда и библиотека ”Свети Сава” уз подршку Градске општине Земун организују мултимедијалну изложбу  ”Мултикултурално наслеђе Земуна”.

 

Земун је био и јесте раскрсница култура и конфесија и изложба ”Мултикултурално наслеђе Земуна” приказује истински варошки, дубоко толерантан став према различитостима.

 

Мултимедијалним представљањем разноврсних локалитета и споменика, поред осталих, тврђаве Гардош са Миленијумском кулом, Богородичине и Светониколајевске цркве, фрањевачког самостана светог Ивана Крститеља, жупске Цркве Блажене девице Марије, синагоге, јерменског хачкара у Градском парку или, пак, кафане ”Бели медвед”, најстаријег сачуваног објекта балканске (оријенталне) архитектуре, скреће се пажња на значај очувања културног наслеђа и разумевање различитих културних заједница које су вековима живеле заједно у Земуну.

 

Документовање и представљање одређених простора и објеката са препознатљивом мултукултурном ауром, присутних на територији општине Земун, кроз историографски и културолошки приказ, указивањем на њихов друштвени значај у прошлости и садашњости, у великој мери доприноси њиховом очувању од заборава и евентуалној реафирмацији. Аутори изложбе, тим РЕ.КреАКТe, који чине  Александра Терзић, Дејан Вукелић, Наташа Симеуновић Бајић, Игор Кете, Драгана Новаковић, Љиљана Манић и многи други, желe да на овај начин пружи додатни подстрек за повезивање различитих култура и заштиту локалног мултикултурног наслеђа.

 

У оквиру изложбе ће бити емитован и документарни филм ”Напуштени простори Земуна” Игора Кете из 2021. године.

 

Свечано отварање изложбе је у четвртак, 17. новембра у 18.00 часова у библиотеци “Свети Сава”, а посетиоци ће моћи да је погледају сваког радног дана од 8 до 20  и суботом од 8 до 14 часова до 17. децембра.