МУЗИКОМ КРОЗ МУЗЕЈ

09. март 2021.

Да уметност не признаје границе сведоче бројни онлајн догађаји, представе, концерти, изложбе.

Захваљујући дигиталним ресурсима, Историјски музеј Србије на свом You Tube каналу и Facebook профилу организује циклус бесплатних онлајн концерата ”Музиком кроз музеј” под покровитељством Министарства културе и информисања, али и предавања и виртуелне туре кроз изложбе. Идеја концерата је да се у програме укључе изненађења, то јест изведе барем једна нумера српских композитора из богате музичке архивске грађе самог Историјског музеја Србије.

Тако ће Музеј са удружењем Уника арт 10. марта са почетком у 19 часова на свом You Tube каналу и Facebook профилу организовати бесплатни концерт камерног ансамбла DUO DiS, пијанисткиње Даринке Тодоров и контрабасисте Светозара Вујића. На репертоару ће се наћи модерна ”литература”, дела Вацлава Хорејсека, Сержа Лансена и Земунца Александра Вујића.

У оквиру циклуса ”Музиком кроз музеј” већ су наступили камерни ансамбли Duo perfetto, земунски Duo moderato, Београдски гудачки квартет, Mistik cello, Дамар, саксофониста Милан Савић са пијанистом Укијем Оваскаиненом, а снимци су постављени на You Tube каналу Историјског музеја Србије и доступни јавности.