МОДЕРНИМ ”ИНТЕРСИТИ” ВОЗОМ ОД БЕОГРАДА ДО НОВОГ САДА

07. фебруар 2022.

Прва фаза пројекта брзе пруге од Београда до Будимпеште који је договорен између Србије, Kине и Мађарске у оквиру глобалне иницијативе Kине ”Појас и пут”, ускоро ће бити реализована пуштањем у саобраћај ”Интерсити” воза на релацији станице ”Београд центар” – Нови Сад.

 

На територији Градске општине Земун при крају је изградња нове железничке и друмске инфраструктуре, тако да ће од Батајнице до Старе Пазове воз развијати и до 200 километара на сат.

 

У оквиру пруге у Земуну налазе се два надвожњака у насељима Земун Поље и Батајница, чиме ће бити подигнут ниво безбедности свих учесника у саобраћају.

 

Изграђен је и подвожњак за теретни саобраћај у Земун Пољу, који је у вези са новом саобраћајницом у изградњи, дужине девет километара према Угриновцима.

 

Подигнуте су и нове зграде са пратећом инфраструктуром у Земуну и Батајници, а насеље Алтина и Камендин добила су два нова железничка стајалишта, док је стајалиште у Земун Пољу коплетно реконструисано.

 

Свих пет стајалишта имају потходнике за пешаке и бициклисте, а дуж пруге постављени су панели, заштитна ограда и зеленило дуж трасе.

 

Један од важнијих целина савременог Београдског железничког чвора јесте и Техничко-путничка станица Земун (ПТС Земун) будућег савременог и модерно опремљеног комплекса за одржавање возова за превоз путника. Модернизација ове станице започета је у септембру 2019. године и обухвата санацију постојећих и изградњу нових колосечних капацитета, обнову хала за одржавање путничких кола и за прање возова, објекат за пријем и отпрему возова и хидротехничке инсталације и канализацију. Модерни станични комплекс простираће се на  35 хектара на земљишту између станица Земун и Земун поље, а очекује се да ће радови бити завршени до септембра ове године.