МЛАДОСТ ЗА СЛОБОДУ – НАРОДНИ ХЕРОЈ СОЊА МАРИНКОВИЋ

03. април 2021.

Народни херој Соња Маринковић, о чијем боравку и раду у Земуну су сачуване бројне успомене, рођена је 3. априла 1916. године.

Као одличан ученик Сомборске гимназије, 1934. године уписује Пољопривредно -шумарски факултет у Земуну, где и у пуном смислу те речи започиње своје револуционарне активности. Посебно је била агилна у укључивању жена у покрет отпора.

Више пута је хапшена и мучена у најзлогласнијим казаматима, а Немци су је стрељали у двадесет петој години живота, 1941.

Соња Маринковић је проглашена за другу жену народног хероја (прва је била Марија Бурсаћ) већ 1943. године.

Улица Др Петра Марковића деценијама је носила њено име.

У многим градовима Војводине у којима је живела, школовала се и бавила револуционарним радом улице, школе, споменици, спомен – плоче и бисте чувају спомен на њену велику жртву.

У Земуну, на плочи у холу Пољопривредног факултета, име Соње Маринковић уписано је међу 112 студената ове високошколске установе који су погинули за слободу своје земље.

Основна школа ”Соња Маринковић” од 1957. године носи њено име. У холу школе некада је била изложена биста, рад вајара Градимира Алексића, а остала је само фотографија на улазу осмолетке.