МИКРО-КЛИМАТСКИ ПАРК У ЗЕМУНУ

28. децембар 2022.

У оквиру пројекта еуПОЛИС посвећеног унапређењу квалитета животне средине у градовима и то увођењем природних решења на јавне површине, у Земуну су почели радови на формирању микро-климатског парка. Први корак је садња 20 нових стабала на Земунском кеју код стубова Старе железничке станице, на потезу од хотела Југославија до Карађорђевог трга.

 

Јединствени географски положај Земуна му је омогућио да уз Гладсакс, Лођ, Пиреј и београдски Дорћол буде део овог пилот пројекта. До 2024. године биће тестирани иновативни начини пројектовања малих градских плаво-зелених паркова, уз активно учешће грађана и примену природом инспирисаних решења, у циљу побољшања квалитета живота у граду и унапређења здравља и благостања грађана.

 

Пројекат спроводи еуПОЛИС тим који окупља научнике и стручњаке одрживог развоја 28 партнерских организација из 13 земаља света, укључујући и домаће експертске организације које пружају подршку активностима на београдским пилот локацијама: Грађевински факултет Универзитета у Београду, енПлус д.о.о. и организација Миксер, у сарадњи са Универзитетом у Београду – Архитектонским факултетом и Женским архитектонским друштвом.

 

У наредним фазама на овој демонстрационој локацији биће засађено још 180 нових биљака за будући микро-климатски еко-парк.

 

Ово ће у Београду стручњацима и доносиоцима одлука приказати како увођењем природом инспирисаних решења може повољно да се утиче на здравље грађана и њихову добробит.

 

Локални стручни тим одабрао је саднице које благотворно делују на респираторне, кардиоваскуларне и друге болести и не изазивају алергијске реакције.