МАЛА ГОСПОЈИНА У ЗЕМУНУ И БАТАЈНИЦИ

21. септембар 2022.

Црква Рођења Пресвете Богородице у Земуну обележила је 21. септембра храмовну славу Малу Госпојину. Архијерејску литургију служио је епископ марчански Сава, викар Патријарха српског.

 

Храмовној слави, литургијском и молитвеном сабрању присуствовали су заменик председника Градске општине Земун Жарко Дроњак, члан Већа ГО Земун Марко Раић, представници институција, као и многобројни грађани Земуна.

 

Овај саборни Храм и данас је центар црквеног живота, као што је од дана градње 1780. године био за српску, цинцарску и грчку заједницу у Земуну, када је основана друга по реду земунска парохија.

У протеклих неколико десетина година радило се на генералној оправци екстеријера и ентеријера храма и Српског дома који је саграђен 1909. године, и седиште је Архива Српске Православне Цркве.

 

Свечано је било и у Батајници на Малу Госпојину, где је Литургију служио епископ сремски Василије. Храмовној слави присуствовао је члан Већа ГО Земун Бошко Радовановић.

Овај храм почео је да се гради 1992. године, а 21. септембра 1995. године, на празник Рођења Пресвете Богородице, служена је прва Литургија у новом храму, данас је место окупљања Батајничана и један од духовних центара Сремске епархије.