МАДЛЕНИАНУМ – МЕСТО СУСРЕТАЊА ВЕЋ ЧЕТВРТ ВЕКА

25. јануар 2023.

Опера и театар ”Мадленианум”, од ове сезоне у статусу установе културе, обележиће свој дан у 25. години рада 26. јануара у 19.30 часова последњом сценском премијером – опером ”Турандот” Ђакома Пучинија, као и освртом на прву изведену оперу ”Тајни брак” Доменика Чимарозе из 1999. године. У обема је у насловној улози Јасмина Трумбеташ Петровић.

У последњих пет година у Мадлениануму су премијерно изведене 24 представе. Мјузикл ”Јадници” изведен је више од сто пута.

Продубљене везе и изузетна копродукцијска сарадња карактеришу минули период са Народним позориштем у Београду. Управа Мадленианума планира да позитивно одговори на позив Секретаријата за културу РФ за успостављање чвршће културне сарадње између две земље, која са Опером Санкт Петербурга траје дуже од две деценије, а настављени су и успостављени односи и размена са Новом београдском опером, Народним позориштем из Ниша, новосадским Позориштем младих, суботичким Народним позориштем, Темишварском опером и више белоруских позоришта.

 

Продукција Малденианума гостовала је у Санкт Петербургу, Темишвару, Минску, Бечу, све до Јужне Америке (”Хазарски речник”), као и на престижним светским фестивалима – на многима у земљи и иностранству освојене су значајне награде.

 

Захваљујући максималним условима које Мадленианум пружа извођачима, на сцену су се вратили тенор Зоран Тодоровић и баритон Жељко Лучић, а наступиле су и Марија Гуљетина и Ксенија Јанковић.

 

Стратегија креативне политике оријентисана је ка младим талентованим уметницима, који су стасавали у светски познате извођаче, попут оперских певача Саве Мемића, Марка Пантелића, Александра Јовановића, а Мадленианум је увек отворен за њихов повратак у Србију.

 

Млади директор Андреја Рацков наставља стопама својих претходника, чинећи сцене Мадленианума јединственим оазама сусретања са атрактивним и врхунским уметничким садржајима за публику пробраног укуса.

 

На популаризацији представа учињено је много, а новина су и вредносни ваучери за две особе, по приступачним ценама.