МАГИЈА ПОЛАРНЕ СВЕТЛОСТИ СВЕТСКИ ПОЗНАТЕ УМЕТНИЦЕ

10. мај 2022.

 

Свака појава, свако гостовање наше познате и свестране уметнице Сање Клисарић постаје атракција и окупља мноштво људи, те је тако било и 9. маја у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун у Косовској 9, у којој је отворена изложба нове серије њених слика ”Поларна светлост”.

 

 

 

Публика ће нових седам слика инспирисаних нестварном чаролијом светлосног феномена  познатог као aurora borealis моћи да види наредних десет дана, закључно са 19. мајем.

 

 

Све фазе поларног праскозорја, свитања, јутра и дана, као и најнестварнијих ноћи у чудесној, шумовитој Аљасци, као и Скандинавији, забележила је уметница Сања Клисарић бојом и светлосним ефектима, који њеним платнима дају космичку димензију.

 

 

 

Посебан и пун ефекат сликама дају погашена светла, јер тада са њих оживе сазвежђа васељене, о чему су на отварању изложбе, као и увек надахнуто говориле уметница Анита Бунчић, историчарка уметности и кустос Уметничке галерије Стара капетанија Бранка Милутиновић, као и сама ауторка изложбе.

 

 

 

Необичан сликарски рукопис Сање Клисарић се непрестано мења, зависно од инспирације феноменима, али, ипак, остаје и препознатљив и јединствен. Он је увек и пре свега нова и заводљива духовна авантура, што је гошћу Земуна и уписало у модерну историју светске уметности, а изложбу квалификовало за један од највећих културних догађаја у нашој средини.