КЊИГА У ЗНАК СЕЋАЊА НА ЗЛОЧИН НА КОРАНСКОМ МОСТУ

21. септембар 2021.

Поводом 30. годишњице од погибије 13 војника на Коранском мосту и једног од најстрашнијег злочина над Србима у Хрватској током рата деведеесетих, некадашњи командант касарне ”Логориште”, оснивач Удружења ”Борци Логоришта 1991.”, председник СУБНОР-а Београда, пуковник Боро Ерцеговац 21. септембра представио је у Земуну своју нову књигу ”Логориште и Корански мост”.

 

 

Сабрана сећања, успомене и емоције, али и за историју важни документи о вишемесечној опсади, одбрани и успешном пробоју из последње од 24 касарне Карловачког гарнизона, фотографије, војна преписка на 150 страница књиге, непроцењиво су сведочанство учесника и команданта једне од највећих епопеја минулог ратног вихора.

Значајно за преживеле, за родбину, истраживаче и све оне који ће једном комплетирати мозаик ужаса и, можда, расветлити масакр над Милетом и Николом Бабићем, Васом Бижићем, Светозаром Гојковићем, Зораном Комадином, Божом Козлином, Миленком Лучачем, Слободаном Миловановићем, Милетом Пеурачом, Небојшом Поповићем, Милићем Савићем, Јованом Силићем и Милошем Срдићем, који су припадници војних снага Хрватске извршили 21. септембра 1991. године.

 

 

Промоцији књиге ”Логориште и Корански мост” у Старој царинарници присуствовали су, поред преживелих бораца и породица погинулих хероја, народни посланик и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, председник Документационо- информативног центра ”Веритас” Саво Штрбац, председник ГО Сурчин Стеван Шуша и представници бројних кордунашких и локалних удружења.

О књизи је говорио рецензент Радисав Нешковић, одломке је читао драмски уметник Стефан Зекић, а познату песму ”На Кордуну гроб до гроба” извела је певачка група ”Кордун”.

 

 

Најзаслужнијим појединцима и удружењима аутор је уручио захвалнице за допринос култури сећања на Логориште и Корански мост.