КОНЦЕРТ ЗЕМУНУ С ЉУБАВЉУ

12. септембар 2022.

Под покровитељством Градске општине Земун у Свечаној сали Општине, одржан је 10. септембра традиционални концерт ”Земуну с љубављу”.

Културно-уметничко друштво ”Петрова гора – Кордун”, као организатор окупио је културно-уметничка друштава и певачке групе које су пронеле песме Крајине, Срема и Шумадије.

Госте је поздравио Стево Бекић, председник КУД ”Петрова гора” и захвалио свим учесницима што тако предано чувају народну уметност Срба из свих крајева. Цитирајући Завјештање пјесме и свирке великог жупана српског Стефана Немање подсетио је званице да је ”И пјесма, чедо моје, пјесма и свирка чине народ. Свака птица својим гласом пјева. И сваки народ има свој глас и своју пјесму по којој се познаје. Кад сретнеш странца, не питај никада ко је и одакле је. Пусти га да запјева или засвира и све ће ти се само казати…

Али као што птица никад не изневјери свој пјев, тако ни ниједан народ не може пјевати туђим гласом и туђу пјесму. Није зло, чедо моје, чути и знати туђу пјесму. Зло је заборавити и не знати своју. Тешко ономе ко своју пјесму не пјева. Чудо је пјесма, сине мој.”

Учесницима и гостима обратио се Миодраг Линта, народни посланик и председник Савеза Срба из региона рекавши да је за идентитет народа неизмерно важно неговање нематеријалног културног наслеђа и да овакви догађаји заслужују више медијске пажње.

Поред домаћина КУД ”Петрова гора -Кордун”, наступили су Културно-уметничка друштва ”Сретењске зоре” из Аранђеловца, ”Банија” из Шапца, ”Соко” из Инђије, ”Вук Стефановић Караџић” из Сомбора, затим изворне групе ”Црнућанке” из Горњег Милановца, ”Кордун” из Инђије, ”Плитвице” и ”Коријени” из Београда.

Такође, наступили су и пјевачка дружина ”Светлана Спајић”, гуслар др Никола Ђапић, и Радомир Вејновић са тамбуром ”самицом”.