КОМАНДА РВ И ПВО ВРХУНАЦ МОДЕРНИЗМА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА

07. април 2021.

На данашњи дан, 7. априла 1965. године се упокојио Драгиша Брашован, пионир модерне архитектуре, уврштен у десет најбољих модерниста ове уметности. За собом је оставио грађевине непролазног значаја и лепоте.

Архитектуру је завршио у Будимпешти са одличним оценама, те је с факултета задржан у прослављеном будимпештанском архитектонском атељеу ”Тери и Погањ”. У отаџбину се враћа по завршетку Првог светског рата и одмах је као градски архитекта у Зрењанину почео да оставља препознатљив печат на лице града (Соколски дом, Српска банка, црква у Орловату).

Од 1925. године његов архитектонски биро пројектовао је неколико репрезентативних престоничких здања: Музеј Николе Тесле (1932), БИГЗ (1934-1941), хотел Метропол (1953), кафану Руски цар, док је Земун 1936. године добио Команду ваздухопловства, једно од најзначајнијих дела модерне југословенске и српске архитектуре (утврђена као споменик културе 2007. године).

Многи зграду Команде РВ и ПВО у Земуну сматрају Брашовановим врхунцем: функционални модернизам на граници пуризма додатно је естетизовао елементима арт декоа, док ће јој готово ренесансна фигура Икара (дело новосадске вајарке Злате Марков) својим митолошким значењем симболички обележити значење и намену.

Пространо приземље и четири спрата са кулом, које излази на три улице и Авијатичарски трг у Старом језгру Земуна, монументалношћу, поигравањем хоризонталних и вертикалних маса остварује идеалну равнотежу, складно укомпонованом декорацијом и класично модернистичким решењима, наговештава стил по којем ће Брашован постати препознатљив у будућим грађевинама.

Средишњи сегмент здања из Главне улице и кула с дворишне стране погодила су 5. априла 1999. године два пројектила. Стручњаци Завода за заштиту споменика културе града Београда су 2019. утврдили да је статика објекта стабилна, тако да ће потпуна рестаурација, реконструкција и санација зграде која је један од симбола Земуна почети ове године.