КВАЛИТЕТ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ГРАЂАНА ЗЕМУНА НА ВИСОКОМ НИВОУ

07. април 2022.

Светски дан здравља – 7. април обележавају здравствени радници широм света. Одлука да се овај дан обележава као Светски дан здравља донета је на Првој скупштини Светске здравствене организације одржане 1948. године у Женеви са циљем да се укаже на најзначајније проблеме у вези са здрављем људи на глобалном нивоу.

 

Добар повод да истакнемо значај здравствених институција које се налазе на територији Градске општине Земун. О примарној заштити здравља грађана Земуна воде рачуна запослени у Дому здравља Земун, а у оквиру секундарног и терцијалног здравстеног сектора КБЦ Земун, КБЦ Бежанијска коса и КОВИД болница у Батајници.

 

Дом здравља Земун са својим ковид амбулантама, мобилним екипама за имунизацију представља окосницу у сузбијању и ширењу епидемије вируса короне који је у опадању. Оно по чему се ДЗ Земун разликује од других домова здравља јесте да пружа здравствене услуге у Општини Земун и Општини Сурчин на 217411 становника према последњим подацима,  на  површини од 442 квадратних километара. Као такав, он је једини од 16 домова здравља на територији Београда, који омогућава примарну здравствену заштиту у две општине.

 

У циљу подизања квалитета здравствене заштите грађана  Здравствена станица Угриновци, у Улици учитеља Цвеје 1, почела је са радом последњег дана месеца фебруара. На тај начин грађанима Угриноваца и околних насеља, нарочито Бусија и Грмовца сада је доступна служба за здравствену заштиту одраслих и деце, патронажа, гинекологија, стоматологија и лабораторијска дијагностика.

 

Градска општина Земун је од почетка избијања епидемије максимално ангажована на пружању подршке здравственом систему и све своје ресурсе и капацитете је упослила у заштити здравља становништва.