КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА У ЗЕМУНУ ОД ОДЛИЧНОГ ДО ДОБРОГ

12. март 2021.

Свакодневним праћењем ”Беоеко” сервиса Градског завода за јавно здравље Београд можемо проверити квалитет ваздуха у реалном времену. Квалитет ваздуха у Земуну, који се прати аутоматизованим прикупљањем података о концентрацијама угљен и азот диоксида у мерној станици Београд Земун ТБ у урбаној зони града варира од оцене ”одличан” до ”добар” и не прелази у ”црвено”, то јест ниже оцене (”прихватљив”, ”загађен”, ”јако загађен”) већ дуже време, током критичних зимских месеци.

Поред концентрације штетних гасова прати се и присуство суспендованих честица, чије присуство, што су ситније, може да утиче на дисајне органе. Ове честице прашине настају у највећој мери због употребе фосилних горива и саобраћајних гужви, те је и индекс квалитета ваздуха дневно најнижи у шпицевима, а сезонски током јесењих и пролећних месеци, све док се домаћинства загревају. Временске прилике такође утичу на параметре.

Републички хидрометеоролошки завод више не прати микроклиму Земуна, јер је једина хидрометеоролошка станица у Земуну која се налазила у облику стуба испред Пољопривредног факултета већ дуже време угашена, каже Зоран Вучинић задужен за мрежу метеоролошких станица у РХМЗ.

”Беоеко” из сата у сат објављује и податке о утицају оцене на здравље, као и препоруке за понашање грађана. Кад је о Земуну реч, већ дуже време се не ограничава боравак на отвореном, због непостојања ризика за већину популације, сем за изразито осетљиве особе.

Мерно-контролна станица прати наведене параметре, концентрације штетних гасова већ шест година и једна је од 10 аутоматских, од укупно 30 активних на целој територији главног града.

Квалитет ваздуха из сата у сат можете пратити на https://www.beoeko.com/.