КАТЕДРАЛА НА ВЕЛИКОМ ТРГУ ПРОГЛАШЕНА ЗА СПОМЕНИК КУЛТУРЕ

08. јануар 2023.

Влада Републике Србије је последњег радног дана у 2022. години усвојила Одлуку о утврђивању Цркве Блажене деве Марије у Земуну за споменик културе.

Црква има културно-историјске и архитектонско-урбанистичке вредности у контексту београдског споменичког наслеђа и представља значајно обележје и споменичку вредност просторне културно-историјске целине Старо језгро Земуна (под највишим степеном заштите од 1966. године).

Од постављања камена темељца до изградње нове цркве у Земуну прошло је десет година (1785 – 1795), сматрана је најлепшом католичком грађевином Срема.

Ренесансној једнобродној грађевини је 1817. године додат звоник са четири звона изливена у Бечу, која су била поклон аустријског цара Јосифа Другог.

Рестаурацијом из 1848. године катедрала добија данашњи изглед у стилу ампира с  елементима барока. Има седам прозорских витража, олтарски ансамбл са сликом Узнесења Блажене Дјевице Марије Емануела Дитеа из 1894. године и бројне реликвије.

Уз цркву је здање школе коју су давне 1786. године основали капуцини и Жупни дом.

Црква има оргуље од 1735. године, које се и данас оглашавају недељом и празницима.

У дворишту катедрале чувају се остаци францсталске цркве Светог Венделина, готичке двобродне грађевине срушене 1955. године.

SONY DSC