ИЗЛОЖЕН ОПУС ДРАГАНА РУМЕНЧИЋА ”ЗЕМУН МОЈЕ МЛАДОСТИ”

22. септембар 2022.

У програму овогодишње манифестације Дани европске баштине у Земуну, али и обележавања два значајна јубилеја – три деценије постојања и рада Клуба матичне културе Земуна и 55 година Туристичког друштва Земун 21. септембра је у галерији ”Икар” Дома вазудхопловства отворена изложба слика Драгана Руменчића Руме ”Земун моје младости”.

У музичком делу свечаног отварања наступили су ученици трећег разреда музичке школе ”Коста Манојловић” са одсека хармонике Лазар Јончић и Лазар Станојевић и Реља Турудић на гитари.

О Земуну своје младости говорио је и сам уметник, присећајући се инспирације за изложене слике на којима су експресивном палетом забележени призори Земуна, некадашње улице и куткови вароши – за вечност.

Неких више нема, јер се с долазећим временима мења лице вароши.

Онаква каква је некад била остаће на јарким акварелима и уљима Драгана Руменчића, сликара и цртача који је истанчаним нервом осетио све њене мене и промене, од кућа карактеристичних за Земун до ведута с реке и атмосфере градских кутака.

Руменчић је најпознатији по својим карикатурама, а по струци је архитекта и сликар, рођен 1935. године у Земуну. Одржао је велики број изложби у земљи и иностранству, освојио много награда и признања и оставља неизбрисив траг свог постојања у вароши земунској.

Изложене слике моћи ће да се виде до 4. новембра.