ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ЗЕМУН СА СТАРИХ РАЗГЛЕДНИЦА“

22. септембар 2020.

У Галерији КЗМ у Косовској улици отворена је изложба фотографија ”Земун са старих разгледница”, коју је приредило Туристичко друштво ”Земун” у оквиру програма Дани европске баштине.

Изложбу је отворио председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић истакавши колико је важна сарадња и континуитет да би се и под условима пандемије реализовали овакво важни програми попут манифестације Дани европске баштине.

У разгледању колекције Давора Ранчића уживали су и чланица Већа ГО Земун Ана Беочанин, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, координаторка манифестације Дани европске баштине за Град Београд Нада Радосављевић Зец, Мира Николић из Туристичког друштва Земун и културни посленици.    

Изложба ће бити доступна јавности од 22. до 25. септембра.

Тема овогодишње манифестације Дани европске баштине је ”Наслеђе и образовање” – Знање за будућност и у десет програма колико је припремљено заинтересована публика ће имати прилику да кроз изложбе, онлајн предавања, интернет презентације, радионице, обиласке, сусрете и разгледања упознају са богатим наслеђем Земуна и његовом традицијом образовања која датира од половине 18 века.

Манифестација ”Дани европске баштине” се од 2002. године сваког септембра одржава на територији града Београда, уз учешће свих градских општина. Ова манифестација представља наслеђе као заједничку баштину европских народа, у разноликости култура, традиција и обичаја и обележава се у око 50 европских држава.

Циљ је да се јавности приближи и учини доступним заједничко културно наслеђе као једног од најкарактеристичнијих чинилаца европског идентитета.