ИЗЛОЖБА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ НА ГОДИШЊИЦУ ЈЕВРЕЈСКОГ ЛОГОРА ЗЕМУН

07. децембар 2022.

Меморијални центар ”Старо сајмиште” организује 8. децембра у 13 часова отварање поставке ”Логор на Београдском сајмишту (1941-1944), као чин сећања на почетак интернације у Јеврејски логор Земун пре 81 годину.

Фотографије, предмети, документа представиће драматичну трансформацију Београдског сајмишта од места повезивања младе Краљевине Југославије са светом у пакао на земљи: Јеврејски логор Земун за интерниране Јевреје и Роме и Прихватни логор Земун за српске цивиле и родољубе из усташке НДХ, Србије и региона.

Меморијални центар ”Старо сајмиште” је републичка установа културе основана 2022. године са циљем да негује сећања на жртве Јеврејског пролазног логора Београд – Топовске шупе, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун на некадашњем Београдском сајмишту.

Негујући културу сећања, а у оквиру Дана европске баштине, под покровитељством Градске општине Земун, 2021. године одржана je Међународна конференција са пратећом изложбом под називом ”Прошлост-садашњост-будућност – Јеврејски логор Земун и Прихватни логор Земун” у организацији Јеврејске општине Земун, такође редовно се одржавају комеморације, а на Европски дан јеврејске културе 2022. приређена је изложба и промоција књиге ”Две земунске синагоге”, са освртом на страдање Јевреја из Земуна и Срема.