ИЗЛОЖБА ”ТЕСЛИНИ ДОПРИНОСИ МЕДИЦИНИ” НА ГАРДОШУ

11. јул 2023.

Под покровитељством Градске општине Земун, a у организацији Туристичке организације ГО Земун, изложбом ”Теслини доприноси у медицини”, аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса у кули на Гардошу обележен је Теслин дан. Рођендан Николе Тесле, 10. јул обележавамо и као национални Дан науке.

 

Препознајући велики значај очувања успомене и промоције лика и дела Николе Тесле, Општина Земун је манифестацију ”Теслин дан” уврстила у програм редовних годишњих манифестација.

 

Председник Скупштине градске општине Земун Мирослав Гајић захвалио се Атељеу и галерији ”Чубрило” који је већ више од десет година носилац ове сталне општинске манифестације.

 

”Ми са поносом обележавамо Теслин дан. Сваке године у галеријском простору куле имамо другу изложбу која на оригиналан начин упознаје заинтересоване посетиоце са достигнућима Николе Тесле, који је из области машинства и електротехнике био и остао неприкосновен. Ове године имамо прилику да се упознамо са његовим деловањем из области медицине. Наставићемо као покровитељи манифестације да ово прелепо место које носи толико епитета добије још један, а то је да је Гардош и место науке”, рекао је Гајић.

 

Ова изложба открива колико је српски геније даровао човечанству, јер примена његових достигнућа лечи. Аутори изложбе приказаним проналасцима сведоче да је Теслин допринос развоју медицине несумњив.

 

”Тесла се сматра једним од родоначелника медицинске дијатермије – стварања топлоте у унутрашњим ткивима организма, изазване пропуштањем високофреквентних струја чија примена може бити посебно значајна код ублажавања читавог низа здравствених тегоба. Мало је познато и да је Теслин пионирски допринос у домену даљинског управљања нашао своју примену и постао незаобилазни део коришћења медицинске опреме, а примењује се и у домену бројних дијагностичких и терапијских процедура. Врло широку примену бежично управљање имплантантима данас има у контроли пумпи за постепено дозирање лекова, користи се за регулисање концентрације инсулина, као и за управљање радом дијафрагме, срчаног мишића, вештачког срца, или неуропротеза. Применом Теслиног даљинског управљања учињен је значајан напредак у неговању непокретних болесника”, рекао је Јеленковић.

 

Присутне су поздравили и директорка Aтељеа и галерије ”Чубрило” Борка Чубрило, као и председник Теслине научне фондације ”Србија” Зоран Буновић, који је председнику Скупштине ГО Земун Мирославу Гајићу уручио Теслину златну медаљу. Ово признање се додељује за допринос у промоцији Теслине богате научне баштине.

 

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају у наредних месец дана.