ИЗЛОЖБА ”ПОГЛЕДИ” РАЗБИЈА ПРЕДРАСУДЕ

16. мај 2024.

Под слоганом ”Хајде заједно да мењамо поглед на свет” ученици Основне школе ”Радивој Поповић” и њихови педагози приредили су ванредно лепу изложбу фотографија коју су могли да виде сви они који су се 15. фебруара нашли на шеталишту Земунског парка на потезу од Земунске гимназије до Манастира светог архангела Гаврила.

 

Изложби која носи назив ”Погледи” присуствовали су директор Земунске гимназије Милош Бјелановић, директор ОШ ”Радивој Поповић” Жељко Покрајац и председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, који је званично отворио ову галерију на отвореном.

 

”Градска општина Земун подржава и убудуће ће помагати реализацију оваквих пројеката, јер као друштво морамо да будемо свесни свега оног што се дешава око нас и, као што песма каже, да погледамо и пронађемо човека у себи спремног да увек  помогне. То осећање пронашао сам у себи пре десет година када сам се први пут упознао са радом ове школе и када сам уoчио колико су наши малишани са сметњама у развоју амбициозни и колико им је наша подршка неопходна”, рекао је председник Гајић.

 

На шеталишту у парку представљене су уметничке фотографије великог формата са 14 портрета ученика који похађају ову школу. Изложба је реализована у сарадњи са Земунском гимназијом и Градском општином Земун, са циљем да се руше предрасуде, мењају ставови и ствара емпатија између ученика са сметњама у развоју и оних који похађају друге школе.

 

”Колико често сте ухватили поглед детета који је пробудио хиљаду емоција, осмехнули се и наставили својим путем? Колико пута сте ужурбано прошли, а да нисте ни приметили искрене дечије погледе који су очекивали да ипак застанете? Погледи много тога говоре. Покушајте да разумете, пружите руку, поклоните осмех, ослонац, загрљај, разумевање, подршку… без предрасуда! Јер, тек тада свако од нас првенствено као појединац, а онда сви ми заједно као друштво можемо деци са сметњама у развоју да пружимо адекватну подршку и омогућимо укљученост у све сфере друштвеног живота, без изузетка”, поручују аутори ове изложбе и дефектолози у ОШ ”Радивој Поповић” Данијела Куртеш,  Катарина Јовановић и Тамара Стевановић.

 

Директор Земунске гимназије Милош Бјелановић је истакао да су захваљујући учешћу у овом пројекту гимназијалци имали прилику да дођу до нових сазнања која су их оплеменила и изразио наду да ће се прикључити и друге земунске основне и средње школе и комплетна локална заједница, како би свако од нас дао свој допринос.   

 

Домаћин изложбе, директор школе Жељко Покрајац упознао је присутне са радом Основне школе ”Радивој Поповић”, која се бави образовањем и васпитањем деце са оштећењем слуха и говора, као и образовањем и васпитањем деце са различитим сметњама у развоју.

 

Школа је основана 1947.године, а у периоду пре Другог светског рата радила је као Завод за слепе и глуве, из којег су се развиле две велике школе: Школа за слепу и слабовиду децу и Школа за децу оштећеног слуха. Школа поседује и дом ученика у којем бораве ђаци који не живе у Београду, а ове године је постала  ресурсни центар.

 

У пратећем програму учествовали су ученици ове школе које су покретом дочарали како осећају музику.