ИЗЛОЖБА ДЕЧИЈИХ ИКОНА – СЛОБОДА

04. јун 2021.

Једанаеста традиционалана завршна изложба полазника иконописачке радионице Свети Лазар приређена је 3. јуна у Атељеу и галерији Чубрило на Гардошу, који су већ деценују партнери радионице, и овогодишњи покровитељи.

 

Свим полазницима, њиховим родитељима и гостима, велику радост и пријатно изненађење приредио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије који је отворио изложбу и увеличао догађај.

 

Младим иконописцима обратио се Патријарх српски Порфирије и акцентовао идеју слободе која значи чинити добро, а када радимо оно што је добро постајемо Христови и слободни, што је и назив овогодишње изложбе.

Много деце у узрасту између 5 и 18 година прошло је у предходних 11 година кроз иконописачку школу под менторством уметнице Марије Бајић која је са њима још од првог дана. У  радионици деца уче  древну технику израде икона на липовом дрвету са позлатом, по канону Православне Цркве.

 

У иконописачкој радионици Свети Лазар, ствара се свет по мери ДОБРА, јер ИКОНА јесте ДОБРО у нама. У процесу стварања најважније је сазнавати и спознавати себе, откривати Бога, Цркву и стваралаштво као палету душе која расте у поноћи човека; како расту њихова дела и они постају понос својим родитељима, учитељима, пријатељима…

 

Сваки сусрет у радиoници је изнова игра, изнова процес упознавања и изнова радост настајања ликова Спаситеља, Богородице и Свих Светих Цркве.

Постоје тренуци када заискре очи, јер се у њима огледа савршенство суштине и лика који остаје на даскама и платнима; исцртан рукама умазаним стотинама боја, како би баш нашли ону ”праву” пурпурну, зелену, плаву; онда када почетна невешта линија постаје тачна, прецизно отварајући круг светлости изнад омиљеног Светитеља чије су Житије научили, понављајући наглас Молитву Духа Светога.

 

Колико су деца верна и посвећена овој радионици говори и чињеница да су неки од њих у  школи иконописања 8 и више година, а неки се у њу враћају иако су већ на факултету.