”ЗМАЈЕВА” ЉУБИМИЦА – ВЕСНА ЧОРОВИЋ БУТРИЋ

16. јун 2021.

Махом сви ствараоци садржаја за децу слажу се да су најмлађи најзахтевнија публика и ко успе да их анимира, заинтересује, насмеје попео се на врх.

 

Награду за стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу за 2021. годину једног од најпрестижнијих дечијих фестивала, 64. Змајевих дечијих игара добила је књижевница и новинарка из Земуна Весна Чоровић Бутрић.

 

Пре 15 година била је као добитница признања ”Змајев штап” и писац-домаћин Змајевих дечијих игара.

 

Награђивана ауторка више књига и кратких прича, добитница награда ”Невен” за роман ”Улица на љуљашки”, ”Сигридруг” за монодраму ”Бићу словослагач”, ”Раде Обреновић” за роман ”Оставити код руже”, рођена је у Земуну, где је стекла основно образовање и завршила Земунску гимназију, после чега је дипломирала књижевност и српски језик на Филолошком факултету. Аутор је емисија ”Поштована децо” на Радио Београду и ”Триптих” на ТВ Београд, тренутно је одговорни уредник Програма за децу, младе и породицу на радију.

 

Њен првенац ”Џепно пиле” скренуо је на себе пажњу дечије читалачке публике, а уследио је и нови роман ”Шта је унутра”, затим ”Бонго или дружина ретких кућних љубимаца” и ”Жуто је плаво”.