ЗЕМУН ФИНАНСИРА МЕРЕ ЗА УШТЕДУ ЕНЕРГИЈЕ, ПОБОЉШАЊЕ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА И КУЋНИ БУЏЕТ

28. децембар 2022.

У оквиру пилот програма енергетске санације у 2022. години који реализује Градска општина Земун, у сарадњи са Управом за подстицање и унапређење енергетске ефикасности, а са циљем да се кроз субвенције у износу од 30 милиона динара подстакну грађани и стамбене заједнице да спроведу мере енергетске санације, у галеријском простору Канцеларије за младе потписани су тројни уговори између 144 грађана, односно стамбених заједница, извођача радова и ГО Земун.

”Грађани су показали велику заинтересованост за мере замене столарије и постављање термоизолације, док су за остале мере попут уградње топлотних пумпи, соларних колектора и набавку и замену котлова на гас и биогориво мање заинтересовани. Општина Земун улаже значајна средства у реализацију мера енергетске санације, јер добро изоловани објекти имају мању потрошњу енергије, а самим тим не само да мера повољно утиче на буџет грађана и енергетску сигурност, већ и доприноси бољем квалитету ваздуха у Земуну”, рекао је председник општине Земун Гаврило Ковачевић, који је учествовао у уручивању уговора корисницима субвенција.

Субвенција је износила до половине вредности инвестиције, до 140 хиљада динара по домаћинству за замену столарије, а највише 210 хиљада динара по домаћинству за постављање термоизолације.

Јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених зграда које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградњу соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде на територији Градске општине Земун за 2022. годину, расписан је 15. септембра и трајао је до 7. октобра 2022. године, а са циљем да се омогући што већем броју грађана да искористе субвенцију конкурс је продужен до 21. октобра 2022. године.